GÜNCEL
Giriş Tarihi : 07-06-2023 11:27

%25 KİRA ARTIŞI UZARSA ‘TAHLİYE DAVALARI’ ARTACAK MI?

Vatandaşların merak ettiği; geçtiğimiz yıl kira artışları; 11 Haziran ile 01 Temmuz 2023 tarihleri arasında en fazla %25 zam yapılabileceğine dair sınırlama yürürlüğe girmişti. Bu sınırlamayla birlikte ev sahipleri zam yapamadığı için adliyenin yolunu tutmaya başlamıştı.

%25 KİRA ARTIŞI UZARSA ‘TAHLİYE DAVALARI’ ARTACAK MI?

Bu kararın uzatılması neticesinde hukuki görüşler nelerdir?

Eskişehirli Avukat Aslıcan Özgür İleli konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, ‘’Geçtiğimiz yıl gelen bu sınırlamanın 01 Temmuz 2023 tarihi itibari ile uzatılacağı görüşleri ağırlıktadır. Düzenleme ile birlikte kira bedeline ilişkin anlaşmaların, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25’i üzerinde kira artışı yapılamamaktaydı.

Tahliye davaları artıyor…

Düzenleme hukuka ve yasaya uygun ölçülülük ilkesi çerçevesinde değerlendirildiğinde hakkaniyetli bir düzenlemedir. Fakat işin diğer boyutu olan ev sahipleri düşünüldüğünde ise; %25 sınırı ev sahipleri bakımından sıkıntılı ve elzem sonuçlar doğurabilmektedir. Tek geçim kaynağı kira geliri olan ev sahipleri bu durumdan maddi ve manevi anlamda etkilenmeye devam etmektedir.

Oğlum oturacak çık…

Düzenlemenin kiracılar açısından haklı yönleri olduğu gibi; ev sahipleri açısından dava yoluna gitme yönündeki artışlar oldukça fazladır. Uygulamada ev sahipleri ve kiracıların birbirleri arasındaki bağlarını da kaybettiklerini görmekteyiz. Türk Borçlar Kanununun 350. Maddesi gereğince: Kiraya veren (ev/iş yeri sahibi) kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilerin taşınmaz ihtiyacı olduğu gereksinimiyle dava açılabilmektedir. Bu madde neticesinde ev sahipleri dava yoluna gitmeye başlamış olup, sınırlamanın uzatılması da dava yoğunluğunu arttırabilecektir.

Haksız yere tahliye…

Haksız yere dava açanları da uyardı: Ev sahipleri bu davaları açabilirler. Fakat TBK’nın 355’inci maddesi unutulmamalıdır. Kiraya veren; gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz’’ dedi.

AdminAdmin