SAĞLIK YAŞAM
Giriş Tarihi : 06-11-2023 12:22   Güncelleme : 06-11-2023 12:37

Hızla artış gösteren uyuz vakaları konusunda uzmanlar uyarıyor

"Son dönemde artan uyuz vakalarına dikkat çeken Özel Eskişehir Anadolu Hastanesi'nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Olcay Korkmazel, "Uyuz her zaman gördüğümüz bir hastalıktı, ancak son birkaç yıl içinde vaka sayısında ciddi bir artış gözlemliyoruz. Neredeyse bir salgın etkisi yaratıyor" uyarısında bulundu."

Hızla artış gösteren uyuz vakaları konusunda uzmanlar uyarıyor

Kişiden kişiye temasla yayılan uyuz hastalığı, son zamanlarda artış gösteriyor. Özellikle yurtdışından gelen göç dalgalarının etkisiyle Türkiye'de neredeyse bir salgına dönüştüğü bildiriliyor. Uyuz hastalığı, hasta beyanı ve muayene ile teşhis edilebilen bir hastalık olup, deri altında bulunan 'Sarkopt' böceğinin neden olduğu kaşıntı ile karakterizedir. Temas yoluyla bulaştığı için aile içi tedavi ile kontrol altına alınabilir. Toplu yaşamın artmasıyla uyuz vakalarının son yıllarda büyük bir artış gösterdiğine dikkat çeken Özel Eskişehir Anadolu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Olcay Korkmazel, "Son zamanlarda görülen uyuz vakalarındaki artış, neredeyse bir salgını andırıyor" şeklinde konuştu.

Son zamanlarda artış gösteren uyuz hastalığına ilişkin konuşan Uzman Dr. Olcay Korkmazel, "Ülkemizin son yıllardaki göç dalgaları ve hijyen koşullarındaki problemler, uyuz vakalarının artmasına neden oluyor" dedi. Uyuz hastalığı, insanlık tarihinde köklü bir geçmişe sahip olan bir hastalık olup, deri altında seyahat eden 'Sarkopt' adı verilen böcek tarafından tetiklenir. Dr. Korkmazel, hastaların genellikle gece artan kaşıntılar yaşadığını ve bu durumun tipik bir belirti olduğunu açıkladı. Uyuzun temas yoluyla bulaştığını belirterek, temizlik ve hijyenin önemine vurgu yaptı. Korkmazel, uyuzun temasla bulaştığını hatırlatarak, "Uyuz böceği, karşılıklı durmakla bulaşan bir hastalık değildir. Bu nedenle temizlik, yaşadığımız ortamlarda büyük önem taşıyor. Ayrıca kaşıntının farklı nedenleri olabileceğini belirterek, uyuz şüphesi durumunda uzman bir hekime başvurmanın önemini vurguladı. Son yıllarda uyuz vakalarının artış gösterdiğini belirten Korkmazel, "Uyuz vakalarındaki artış, neredeyse bir epidemiyi andırıyor. Bu artışta Türkiye'nin göç dalgası altında kalmasının ve toplu yaşamın yaygınlaşmasının etkili olduğunu düşünüyorum" dedi."

AdminAdmin