KİMDİR
Giriş Tarihi : 07-06-2023 13:13

Hakan Fidan Dışişleri Bakanlığı Görevini Devraldı

Hakan Fidan, Mevlüt Çavuşoğlu'nun yerine Dışişleri Bakanı olarak atandı ve Türkiye'nin uluslararası ilişkilerinde liderlik görevini üstlenecek isim Hakan Fidan kimdir? İşte detaylar…

Hakan Fidan Dışişleri Bakanlığı Görevini Devraldı

Dışişleri Bakanı: Hakan Fidan

 

Hakan Fidan, 1968 yılında Ankara'da doğmuş bir asker, bürokrat ve istihbarat uzmanıdır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde astsubay olarak görev yapmış ve daha sonra askerliği bırakarak Maryland Üniversitesi'nden Yönetim ve Siyaset Bilimi alanında lisans dereceleri almıştır. Ayrıca Bilkent Üniversitesi'nde yaptığı tezlerle master ve doktora derecelerini tamamlamıştır.

 

Hakan Fidan, kariyeri boyunca çeşitli uluslararası kurumlarda akademik çalışmalarda bulunmuştur. Viyana'da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Cenevre'de Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Enstitüsü ve Londra'da Verification Technologies Research Center gibi kuruluşlarda çalışmıştır. Ayrıca Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde akademisyenlik yapmıştır.

 

2001 yılından itibaren iki yıl boyunca Avustralya Türkiye Büyükelçiliği'nde Kıdemli Siyasi ve Ekonomik Danışman olarak görev almıştır. 2003 yılında Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na atanmıştır.

 

2007 yılında Başbakanlık müsteşar yardımcılığı görevine getirilen Hakan Fidan, 2010 yılında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) müsteşar yardımcısı olarak atanmıştır. 2010 yılında MİT Müsteşarı olarak atanan Fidan, Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en genç MİT müsteşarı olmuştur.

 

Hakan Fidan, FETÖ (Fethullahçı Terör Örgütü) ile mücadele kapsamında hedef haline gelmiş ve medyada yer alan haberlere göre soruşturmalara konu olmuştur. Ancak MİT mensuplarının soruşturulması için yapılan yasal değişiklikler nedeniyle bu soruşturmaların Başbakanlık iznine tabi hale gelmiştir.

 

2015 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi'nden milletvekili aday adayı olmak için istifa etse de daha sonra adaylık başvurusunu geri çekmiş ve MİT Müsteşarlığı görevine geri dönmüştür.

 

2023 Cumhurbaşkanlığı kabinesinde Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Hakan Fidan, bu görevi Mevlüt Çavuşoğlu'ndan devralmıştır. Hakan Fidan evlidir ve üç çocuğu bulunmaktadır.

Zehra KüçükZehra Küçük

Zehra Küçük(Web)